Hovězí maso bývá mezi sportovci a zejména pak fitness komunitou vyzdvihováno pro jeho nutriční hodnoty. Zejména se jedná a kvalitní zdroj bílkovin (komplexních aminokyselin), které slouží jako materiál pro růst svalů. Jedná se o protein (dále je třeba k budování svalové hmoty do těla dostat ještě sacharidy, ale ty můžeme najit např. v rýži nebo v bramborách).
Z hovězího masa je možné připravit mnoho chutných pokrmů. V české kuchyni je neodmyslitelnou stálicí hovězí guláš. U tohoto jídla při sportovní dietě však vidím problém s přílohou. Většinou se totiž ke guláši podává houskový knedlík nebo rohlík. Ani jedno tělu nedodá nic moc užitečného, jen prázdné kalorie.
Jako zdravější alternativa houskového knedlíku se pak jeví knedlíky celozrnné. Ty ale stále obsahují lepek (viz starší příspěvek o palačinkách). Obecně tedy pokud chcete nabírat svalovou hmotu, je lepší se klasickému guláši raději vyhnout. Ostatním sportovcům by občasný guláš uškodit neměl. Např. český MMA zápasník André Reinders si ho občas taky dopřeje.